

Žmogaus organizmas turi didžiausią vitamino C poreikį. Nustatyta rekomenduojama vitamino C paros norma žmogui yra 80 mg. Biologiškai aktyvūs junginiai, turintys vitamino C savybių yra L-askorbo rūgštis ir L-dehidroaskorbo rūgštis. Pavadinimas „askorbo rūgštis“ buvo pasirinktas pagal pirmą atrastą šio junginio savybę – antiseptinę. Chemiškai L-askorbo rūgštis yra 3-okso-L-gulofuranolaktono fenolis – junginys dažnai sutinkamas gamtoje. Didelis kiekis vitamino C randamas citrusiniuose vaisiuose, o didžiausias kiekis – kraštuotosios malpigijos (Malpighia emarginata) uogose, erškėčio (Rosa canina L.) vaisiuose ir kinrožėse (Hibiscus rosa-sinensis). Modernios eros pradžioje ilgalaikių plaukiojimų jūreiviai vitaminą C vartojo nuo skorbuto. Pagrindinė vitamino C funkcija žmogaus organizme yra dalyvavimas redukcijos (antioksidacijos) procesuose. Vitaminas C, turintis savybę neutralizuoti laisvuosius radikalus, kartu su kitais biologiniais antioksidantais, gali padėti apsaugoti baltymų molekules, riebalus, angliavandenius ir nukleino rūgštis nuo peroksidacijos.
Vitaminas C būtinas žmogaus organizmui, kadangi:
Erškėčių vaisių ekstrakte yra daug vitamino C, o taip pat yra vitaminų P, K, E, B ir provitamino A. Jis taip pat yra karotenoidų (beta-karoteno, likopeno ir zeaksantino), taninų, cukrų, pektinų, organinių rūgščių (citrinų rūgšties, obuolių rūgšties), mineralinių druskų ir pagrindinių aliejų šaltinis. Kadangi sudėtyje yra tiek daug biologiškai aktyvių medžiagų (antioksidantų, vitaminų ir polifenolių) erškėtrožių vaisiai rekomenduojami norint palaikyti imuninės sistemos funkciją, atsparumą peršalimui, normalią kraujagyslių funkciją, norint išvengti tulžies ar inkstų akmenų. Erškėčių vaisių ekstraktas galėtų būti įtrauktas į visų sportininkų mitybą, nes gali padėti išlaikyti sveikus ir lanksčius sąnarius.
Bioflavonoidai – grupė augaluose randamų organinių junginių, kurie tarnauja kaip dažikliai, antioksidantai, natūralūs insekticidai ir fungicidai, galintys apsaugoti nuo vabzdžių ir grybelių. Dauguma dažiklių saugomi paviršiniuose augalo audinių sluoksniuose, priduoda intensyvia spalvą ir sumažina žalinga ultravioletinės radiacijos poveikį. Bioflavonoidai buvo atrasti trečiajame dvidešimto amžiaus dešimtmetyje Vengrų mokslininko Albert Szent- Gyargyi. Tai yra labaididelė grupė medžiagų – apie 4000 cheminių junginių. Citrusiniai bioflavonoidai yra biologiškai aktyvūs junginiai, gauti iš citrusinių vaisių, tokių, kaip apelsinai, citrinos, greipfrutai, laimai ir mandarinai. Visų flavonoidų pagrindas yra 2-fenilchromenų struktūra, kurioje daugu flavonoidų rūšių (išskyrus katechinus ir antoksantinus) sudaro flavono struktūrą su ketono grupe ketvirtoje pozicijoje. Cheminė flavonoidų struktūra, paremta flavono struktūra apsprendžia antioksidacines savybes, lemiančias galimybe neutralizuoti laisvuosius radikalus, susidarančius oksidacijos procesų metu. Produktai, kurių sudėtyje yra bioflavonoidų, dėl jų cheminės struktūros rekomenduojami padidinto jautrumo infekcijoms, tokioms, kaip peršalimas ar gripas, laikotarpiais, taip pat organizmo palaikymui industrinių ligų (aterosklerozės, širdies ligų ir net vėžio) metu, kai organizmas neapsaugotas nuo oksidacinio streso.
Maisto papildas
Tabletės
100 tablečių
Tabletės svoris: 1500 mg
Grynasis kiekis: 150 g
Rekomenduojama paros norma: 1 tabletė.
Sudėtis:, 1 tabletėje
Vitaminas C, 1000 mg (1250%*)
Citrusiniai bioflavonoidai, 100 mg
Erškėtrožės vaisių ekstraktas, 60 mg
* - RMV-referencinė maistinė vertė
Sudedamosios dalys: L-askorbo rūgštis; emulsiklis - mikrokristalinė celiuliozė; citrusiniai bioflavonoidai (80% hesperidino); Erškėtrožės (Rosa canina) vaisių ekstraktas; emulsiklis - kalcio fosfatas; lipnumą reguliuojančios medžiagos - magnio stearatas, silicio dioksidas.
Vartojimas: 1 tabletę 1 kartą per dieną su maistu.
Įspėjimai: Maisto papildas neturi būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Produktas skirtas sveikiems suaugusiems asmenims.
Laikymas: laikyti sausoje, vėsioje, vaikams nepasiekiamoje vietoje, saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.